Workshops

Soms kan het prettig en leerzaam zijn om in groepsverband te werken. We organiseren van tijd tot tijd workshops, op basis van open inschrijving – soms aan de hand van van te voren vastgestelde thema’s. Deze workshops organiseren we op verschillende plekken die rust, ruimte en gastvrijheid ademen. De te kiezen locatie hangt af van het aantal deelnemers en van de faciliteiten die we verwachten nodig te hebben. Zo kan het seizoen meespelen in onze behoefte aan een binnen- of buitenlocatie. Ervaring met paarden is overigens niet nodig om deel te nemen.

Maatwerk: Het komt regelmatig voor dat er behoefte is aan een workshop op maat, voor een eigen gezelschap. Vanwege bijvoorbeeld een specifiek thema dat speelt (voorbeelden: omgaan met weerstand, klantvriendelijkheid, grenzen aangeven, etc). Het is geen moeite om hier een programma voor uit te werken. Neem graag contact op, dan bespreken we je wensen.

Workshops voor volwassenen

'Proeverij' ter kennismaking

Deze ‘proeverij’ is een eerste kennismaking met ‘coachen met behulp van paarden’. Via de paarden kom je snel meer over jezelf te weten. We werken in kleine groepjes wat je de gelegenheid geeft bij anderen mee te kijken en van elkaar te leren. De kans is aanwezig dat je tijdens deze sessies ook iets van jezelf tegenkomt.

Het eerste deel van deze workshop gaat in op de theorie. Daarna krijgen de deelnemers een korte individuele sessie waarbij het paard inspiratiebron is. Via de feedback die we via het paard verkrijgen, leer je over wat behouden mag blijven en over wat extra aandacht behoeft. Als de tijd het toelaat, sluiten we af met een groepsopdracht zodat je ook beeld krijgt van wat paarden daarin kunnen betekenen.

Iedereen is welkom. Ongeacht of je nu concreet ergens tegenaan loopt of ‘gewoon’ nieuwsgierig bent naar deze unieke werkvorm. Er zijn deelnemers die op basis van de ‘proeverijen’ besluiten om te vervolgen met een persoonlijk coachingstraject. Of die het overwegen in te zetten bij het bedrijf of de organisatie waar ze werken. Bijvoorbeeld voor individuele coachings, teamcoachings of personeelsevents.

Mocht je informatie wensen over data en programma, of je gelijk al aan willen melden, neem dan contact met me op. Het is uiteraard ook mogelijk om je eigen groep samen te stellen.

Locatie: In overleg. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Aantal deelnemers: 4 - 5 personen.
Kosten: € 135,00 p.p. (incl. BTW) en € 150,00 p.p. (zakelijk tarief, excl. BTW).
Tijdsduur: 1 dagdeel

De kracht van communicatie

Sta je er wel eens bij stil dat je niet níet kunt communiceren? Ben jij je bewust van de signalen die je afgeeft en weet je wat je daarmee uitdraagt? Als EQA gecertificeerd Practitioner Coach kan ik jouw communicatiekracht eens onder de loep nemen. Ik heb me in het bijzonder toegelegd op de ervaringsgerichte werkvorm waarbij ik paarden inzet in coachingsessies. Deze fijngevoelige dieren reageren op je gedragingen, intenties en gemoedstoestand. De informatie die via de paarden vrij komt, zal nieuw licht werpen op je leiderschapskwaliteiten, jouw manier van communiceren en samenwerken én op het effect daarvan op je omgeving. Natuurlijk komt er van alles aan de orde. Ook doe ik graag de suggestie om een persoonlijke leervraag of ontwikkelwens voor te bereiden waaraan te werken in deze workshop. Een workshop geeft bovendien gelegenheid te leren van anderen. Jullie maken elkaars sessies mee. Het is mijn ervaring dat dat soms ook iets in jezelf aanraakt.

Locatie: In overleg. Er zijn verschillende mogelijkheden. 
Minimaal aantal deelnemers: 4 personen.
Kosten: € 135,00 p.p. (incl. BTW) en € 150,00 p.p. (zakelijk tarief, excl. BTW).
Tijdsduur: 1 dagdeel

Natuurlijk leiderschap

Tekst volgt. Wanneer je me voor bent, gewoon even bellen voor informatie.

Locatie: In overleg. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Minimaal aantal deelnemers: 4 personen.
Kosten: € 135,00 p.p. (incl. BTW) en € 150,00 p.p. (zakelijk tarief, excl. BTW).
Tijdsduur: 1 dagdeel

Klantvriendelijkheid

Tekst volgt. Wanneer je me voor bent, gewoon even bellen.

Locatie: In overleg. Er zijn verschillende mogelijkheden.
Minimaal aantal deelnemers: 4 personen.
Kosten: € 150,00 p.p. (zakelijk tarief, excl. BTW).
Tijdsduur: 1 dagdeel

Workshops voor tieners en jong volwassenen

Weerbaarheidstraining voor (toekomstige) brugklassers

Wie na de zomer naar de brugklas gaat, kan er goed aan doen om de workshop ‘weerbaarheidstraining voor (toekomstige) brugklassers‘ te volgen. Deze workshop maakt je ‘brugklasproof‘ zoals ik dat noem. Hoe fijn is dat?

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor kinderen uit groep 8 die de overstap maken naar het voortgezet onderwijs en zichzelf daarin willen verstevigen. Ik help ze hun eigenwaardeen zelfvertrouwen te vergroten en laat ze via de paarden ontdekken wat nodig is om in hun kracht te staan. Het gaat mij er om dat kinderen zich bewust worden van hun (ja-, nee- en twijfel-) gevoelens, op tijd merken wanneer hun grenzen worden overschreden en weten hoe ze het beste kunnen handelen in bepaalde situaties zonder zichzelf daarin te verliezen.

Waarom?

Sommige (toekomstige) brugklassers hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze maken zich druk om de veranderingen die op stapel staan; bij wie kom ik in de klas, hoe vind ik de weg tussen al die lokalen en leerkrachten, wat als ik niet om hulp durf te vragen, niet aardig gevonden wordt of andere kinderen over me heen walzen? Ze voelen zich op voorhand verloren. Anderen vinden de aansluiting wel maar doen daar te veel hun best voor en verliezen zichzelf in het ‘pleasen’ van de zogenaamde ‘coole’ vriendjes. Of zijn er die zich anders voordoen dan ze zijn omdat ze bang zijn er anders niet bij te horen of om gepest te worden.

Doel:

Waar het om gaat is dat ik met behulp van paarden uw kind voorbereid op wat komen gaat. Ik help ze brugklasproof  te worden. Juist de inzet van paarden kan hierin zo verhelderend zijn. In de omgang met paarden krijgen ze een spiegel voorgehouden die ze bewust maakt van de manier waarop ze contact maken, communiceren en zich gedragen. En – niet onbelangrijk – van de consequenties. Door middel van opdrachten leren ze spelenderwijs over zichzelf, over hoe ze overkomen op een ander, wat de invloed is van non verbale communicatie, welke rol hun gevoelens spelen, welke plek of positie ze innemen, hoe ze hun grenzen aan kunnen geven en beter voor zichzelf op kunnen komen. Ze gaan experimenteren met ‘zelfleiderschap’ wat ze helpt om zelfstandig beslissingen te nemen. Kinderen die deze workshop volgen zullen minder twijfelen aan zichzelf (of beter meer vertrouwen op zichzelf) en daardoor lekkerder in hun vel komen te zitten. Waarmee ze, net als ieder ander kind, prima in staat zijn om een goede start te maken op de middelbare school en mooie vriendschappen te sluiten.

Praktisch: 

Deze workshop beslaat 2 middagen. De eerste bijeenkomst is in de tweede helft van de maand augustus, voor het einde van de vakantie. En een ‘terugkomdag’ rond eind september, als de school dus al ruimschoots begonnen is. Ik kies daarvoor omdat de kinderen dan al terug kunnen blikken en – afhankelijk van hoe dat is gegaan  – kunnen oefenen met de thema’s die (nog) om aandacht vragen.

Voor kinderen die later instappen, kinderen die dus al in de brugklas zitten, kijken we naar wat het rooster toelaat. Beide ontvangsten vinden dan plaats tijdens desbetreffend schooljaar.

Rest me nog te zeggen dat paarden hierin prettige ‘leermeesters’ zijn. Behalve dat ze je kind feilloos aanvoelen en dus direct weten wat er in hem omgaat, oordelen ze niet. Voor paarden is er geen goed of fout, het is zoals het is, hier en nu. Paarden reageren bovendien echt en puur en ze geven je kind alle ruimte om ook zichzelf te zijn. Deze ervaringsgerichte manier van werken is leerzaam en plezierig tegelijk.

Locatie: Loosdrecht of Nederhorst den Berg, afhankelijk van het aantal deelnemers. 
Inschrijving: individueel of in groepsverband. Een eigen groepje samenstellen kan.

Tijdsindicatie: ca. 14.00 – 17.00 uur.
Kosten: € 90,00 per kind per middag (incl. BTW).

Lezing: Ontdek de wereld van het paard

Voor wie?

Ben je lid van de manege, heb je net een eerste eigen pony of droom je daarvan? Dan ben je vast heel erg geinteresseerd in het wezen Paard. Dat komt goed uit want waar de meeste maneges zich vooral richten op het rijden, gaan wij aan de slag met de wereld áchter het paard. Je leert paarden beter te begrijpen wat jouw relatie met paarden positief zal veranderen. Overigens, jouw ouders en/of verzorgers zijn natuurlijk ook welkom. Ook voor hen kan het zinvol zijn om meer van paarden af te weten. Al is het maar om jouw veiligheid.

Speciale aanvraag:

Onlangs kreeg ik een heel leuk verzoek wat onderstreept dat je niet per definitie paardenmeisje hoeft te zijn om deel te mogen nemen. Twee kleinkinderen (13 en 15 jaar oud) waren door opa en oma meegevraagd naar het toneelstuk War Horse in Theater Carré in Amsterdam. Op school hadden ze al geleerd over de 1e wereldoorlog maar het ontbrak ze nog aan paardenkennis. Of ik ze het een en ander kon vertellen, in de hoop dat het ze zou helpen om dat wat op het toneel stond te gebeuren, nog beter te begrijpen. Ik verdiepte me in War Horse en besloot mijn over te dragen kennis iets meer toe te spitsen. De twee hadden zich ook voorbereid; door de vragen die ze stelden, werd ons samenzijn levendig en inspirerend. Ná War Horse, lieten ze me weten dat ze er extra van hadden genoten. Mijn informatie bleek nuttig te zijn geweest; ze herkenden de signalen van het paard en konden refereren aan dat wat we met elkaar besproken hadden.

Praktisch:

Deze lezing kan georganiseerd worden op verschillende locaties, afhankelijk van het aantal deelnemers en het weer. Het is ook mogelijk dat ik naar jou/jullie toe kom (mits binnen de straal). Bijvoorbeeld op school/in de klas of op de manege. Ook de dag en de tijdsduur stemmen we met elkaar af. Waarmee alle ingredienten compleet om de prijs vast te stellen. Overweeg jij om deze lezing aan iemand cadeau te doen? In dat geval kan ik ook een leuke cadeaubon verzorgen zodat je niet met lege handen komt. Ik hoor graag van je als je interesse hebt.

Locatie: met paarden – Groenekan, zonder paarden – Tienhoven. Of op een door jou op te geven locatie. 
Minimaal aantal deelnemers: 2 personen.
Kosten en tijdsduur: in overleg. 

Zie de toekomst voor je en hij wordt werkelijkheid

Tijdens deze workshop ga jij jouw persoonlijke vision board maken. Een vision board is een collage van beelden en woorden waarmee je visueel uitdrukt wat je in je leven zou willen ervaren. Stel je een visualisatie voor die je in contact brengt met jouw ideale werkelijkheid, een plan, een wens of verhaal dat je wilt vertellen.

Waarom?

Het maken van een vision board is een krachtige methodiek om je dromen en verlangens werkelijkheid te laten worden. Weet je wie Steven Covey is? Hij schreef het al in zijn boek; “begin met het einde voor ogen“. Het maken van een vision board kan je helpen antwoord te krijgen op bepaalde vragen. Uiteindelijk verduidelijkt het je doel en helpt het je je focus te houden.

Ik maak met enige regelmaat een vision board voor mezelf. Ik zie het als een soort visuele voorbereiding. Waarbij ik afstem op de door mij gewenste situatie. Een vision board is een soort blauwdruk, een inspiratiebron zelfs, waar ik steeds op terug kan vallen.

De wet van de aantrekkingskracht:

Hier begint het allemaal mee. Deze wet gaat er van uit dat we datgene waar we onze aandacht, gedachten en energie op richten, naar ons toe kunnen halen. Je creert dus je eigen werkelijkheid. Overigens verlangt dat ook van je dat je eerlijk bent in wat je er nog vanaf houdt. Welke overtuigingen of beperkende gedachten zijn er en – dat nu wetende – welke acties kan je daar op nemen.

Grappig om misschien te vermelden is dat ik de wet van de aantrekkingskracht ook inzet als ik mijn paarden train. Niet dat ik dan ga plakken of knippen natuurlijk. Wel probeer ik het ideale plaatje al voor me te zien. En naar me toe te halen waar ik naar streef.

Voor wie?

Voor jou! Zomaar omdat je het heerlijk vindt om hiermee bezig te zijn. En omdat je een moment zoekt voor jezelf. Misschien wil je wel een paardgericht vision board maken. Bijvoorbeeld over de manier waarop je je paard wilt houden (je ideale paddock paradise bijvoorbeeld) of over de aankoop van een nieuw paard. Of heeft jouw wens of verlangen juist te maken met  je toekomstige studie, bedrijf of jouw wens om te reizen? Natuurlijk zijn er ook die juist intekenen omdat ze in een lastige periode zitten en zich willen verbinden met wat ze kracht/moed/plezier geeft. Waar het om gaat is dat het het (maken van een) vision board je richting geeft en dat het je los maakt van patronen waar je zo makkelijk in kunt blijven hangen.

Wat zal je ontdekken?

  • waar loop ik echt warm voor, wat is mijn drive?
  • wie wil ik zijn, wat wil ik zijn, hebben of doen.

Bezig zijn met dat wat je wilt bereiken en de dingen die je wilt hebben of doen, geeft je veel energie.

Praktisch:

We werken met tijdschriften, lijm, schaar en bord. Soms werken we met een vooraf afgesproken thema, soms is het juist de bedoeling dat je afstemt op dat wat voor jou speelt. Je gaat op zoek naar beelden die je raken. Hierin is het belangrijk dat je vooral heel dicht bij je gevoel blijft. Je hoeft hier niet zozeer heel artistiek voor te zijn. Het gaat er niet om dat je iets moois maakt. Wel gaat het om creatiekracht. Het is dan ook belangrijk dat de beelden die je gebruikt jouw iets te vertellen hebben. Aan het einde van de workshop bespreken we jouw vision board en onderzoeken we wat tussen jou en je droom in staat. Deze nabespreking levert soms ook nog een eye-opener op. Je kunt met een eigen groepje komen of individueel inschrijven. Ik organiseer deze workshop individueel, dus voor jou alleen maar het is ook mogelijk om in te schrijven voor een groepje. Het maximale aantal personen is 6 tieners. De workshop neemt ongeveer 3 uur in  beslag en de kosten bedragen € 85,00 p.p. incl. materialen, iets te drinken en iets lekkers.

Einstein zei: Imagination is more important than knowledge. Doe daar je voordeel mee en schrijf je in voor deze workshop.

Locatie: Tienhoven of op een locatie die jij wenst.
Minimaal aantal deelnemers 2, max. 6.
Kosten: € 90,00 p.p. (incl. BTW).

Waarom een workshop?

Tussen gelijkgestemden (kleinschalig).

Leren van en met elkaar.

360 graden feedback.

Unieke locaties in het groen.

Ervaren en beleven.

Contact

Interesse in een workshop? Neem contact met me op.

NIEUW: Ook bieden we tegenwoordig (sinds mei 2017) de lezing 'Coachen met behulp van Paarden' aan. Interessant voor o.m. particulieren, bedrijven, netwerkclubjes, etcetera. Bel of mail als je hier meer over wilt weten.  

"Lose your mind and come to your senses." - Fritz Perls