Wie na de zomer naar de brugklas gaat, kan er goed aan doen om de workshop 'weerbaarheidstraining voor (toekomstige) brugklassers' te volgen. Deze workshop maakt je 'brugklasproof' zoals ik dat noem. Hoe fijn is dat? Voor wie? De workshop is bedoeld voor kinderen in groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs en zichzelf…

Weerbaarheidstraining voor brugklassers

Wie na de zomer naar de brugklas gaat, kan er goed aan doen om de workshop 'weerbaarheidstraining voor (toekomstige) brugklassers' te volgen. Deze workshop maakt je 'brugklasproof' zoals ik dat noem. Hoe fijn is dat?

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor kinderen in groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs en zichzelf daarin willen verstevigen. Ik help ze hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten en laat ze via de paarden ontdekken wat nodig is om in hun kracht te staan. Het gaat mij er om dat kinderen zich bewust worden van hun (ja-, nee- en twijfel-) gevoelens, op tijd merken wanneer hun grenzen worden overschreden en weten hoe ze het beste kunnen handelen in bepaalde situaties zonder zichzelf daarin te verliezen.

Waarom?

Sommige (toekomstige) brugklassers hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze maken zich druk om de veranderingen die op stapel staan; bij wie kom ik in de klas, hoe vind ik de weg tussen al die lokalen en leerkrachten, wat als ik niet om hulp durf te vragen, niet aardig gevonden wordt of andere kinderen over me heen walzen? Ze voelen zich op voorhand verloren. Anderen vinden de aansluiting wel maar doen daar te veel hun best voor en verliezen zichzelf in het ‘pleasen’ van de zogenaamde ‘coole’ vriendjes. Of zijn er die zich anders voordoen dan ze zijn omdat ze bang zijn er anders niet bij te horen of om gepest te worden.

Doel:

Waar het om gaat is dat ik met behulp van paarden uw kind voorbereid op wat komen gaat. Ik help ze brugklasproof  te worden. Juist de inzet van paarden kan hierin zo verhelderend zijn. In de omgang met paarden krijgen ze een spiegel voorgehouden die ze bewust maakt van de manier waarop ze contact maken, communiceren en zich gedragen. En - niet onbelangrijk - van de consequenties. Door middel van opdrachten leren ze spelenderwijs over zichzelf, over hoe ze overkomen op een ander, wat de invloed is van non verbale communicatie, welke rol hun gevoelens spelen, welke plek of positie ze innemen, hoe ze hun grenzen aan kunnen geven en beter voor zichzelf op kunnen komen. Ze gaan experimenteren met ‘zelfleiderschap’ wat ze helpt om zelfstandig beslissingen te nemen. Kinderen die deze workshop volgen zullen minder twijfelen aan zichzelf (of beter meer vertrouwen op zichzelf) en daardoor lekkerder in hun vel komen te zitten. Waarmee ze, net als ieder ander kind, prima in staat zijn om een goede start te maken op de middelbare school en mooie vriendschappen te sluiten.

Praktisch: 

Deze workshop beslaat 2 middagen. De eerste bijeenkomst is in de tweede helft van de maand augustus, voor het einde van de vakantie. En een ‘terugkomdag’ rond eind september, als de school dus al ruimschoots begonnen is. Ik kies daarvoor omdat de kinderen dan al terug kunnen blikken en – afhankelijk van hoe dat is gegaan  – kunnen oefenen met de thema’s die (nog) om aandacht vragen.

Voor kinderen die later instappen, kinderen die dus al in de brugklas zitten, kijken we naar wat het rooster toelaat. Beide ontvangsten vinden dan plaats tijdens desbetreffend schooljaar.

Rest me nog te zeggen dat paarden hierin prettige ‘leermeesters’ zijn. Behalve dat ze je kind feilloos aanvoelen en dus direct weten wat er in hem omgaat, oordelen ze niet. Voor paarden is er geen goed of fout, het is zoals het is, hier en nu. Paarden reageren bovendien echt en puur en ze geven je kind alle ruimte om ook zichzelf te zijn. Deze ervaringsgerichte manier van werken is leerzaam en plezierig tegelijk.

Locatie: Groenekan of Nederhorst den Berg, afhankelijk van het aantal deelnemers. 
Inschrijving: individueel of in groepsverband. Een eigen groepje samenstellen kan.

Tijdsindicatie: ca. 14.00 - 17.00 uur.
Kosten: € 85,00 per kind per middag (incl. BTW).