Wat hebben paarden met onze ontwikkeling te maken?

Paarden zijn van nature kwetsbare prooidieren die leefden in kuddes om elkaar te beschermen. Goed leiderschap en heldere communicatie hielp ze effectief samen te werken om te overleven. Dat ze ook andere diersoorten konden ‘lezen’, maakte dat ze zich voortdurend bewust waren van wat er om hen heen gebeurde.
 
En hoewel ze nu niets meer te vrezen hebben, zijn ze nog even scherp als toen. De kracht zit ‘m in die goed ontwikkelde emotionele antenne. Deze fijngevoeligheid maakt dat ze de meest subtiele signalen nog steeds moeiteloos oppikken. Zo doorzien ze direct of ons gedrag en lichaamstaal ‘klopt’ met onze onderliggende intenties, overtuigingen en emoties. Daar reageren ze op. Inzichten hebben veelal te maken met authenticiteit, leiderschap, communicatie en samenwerking. Soms vergroten ze hierin iets uit wat extra aandacht behoeft, ook wanneer wij onze ‘tekortkomingen’ goed denken te verbergen.
 
De beleving rondom de reactie van een paard blijft persoonlijk. Het is aan jou te bepalen of het door jou getoonde gedrag acceptabel is of dat er iets anders voor in de plaats mag komen. Bij paarden is het mogelijk om te experimenteren met nieuw gedrag zodat je direct kunt toetsen wat werkt en wat niet.
 
Onderstaand filmpje laat zien hoe de Paarden van Marrum worden gered. Ik heb een blog geschreven over deze opmerkelijke actie, vooral omdat het eerder niemand was gelukt die 200 paarden van dat eilandje af te krijgen. Waar het op neerkomt is dat volgers (200 paarden) hun leiders kozen. Op basis van vertrouwen (soortgenoten), goed leiderschap en heldere communicatie.

Paardencoaching in een notendop:

unieke leerervaring

m.b.v. spiegelende kracht van paarden

direct, eerlijk en oordeelloos

in contact met jezelf, jij in essentie

Workshops:

Bekijk alle workshops van Boei 9 Coaching.

"Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken." - Confucius