Paardencoaching | Coachen en trainen met paarden is een beleving!

Coachen en trainen, dat is waar ik goed in ben, met de focus op paardencoaching. Al doe ik dat wel op mijn eigen, unieke wijze. Om er voor te zorgen dat het geleerde ook daadwerkelijk beklijft, hecht ik veel waarde aan ‘ervaren‘ en ‘beleven‘. Daarmee is bij mij het idee ontstaan om paarden in te zetten in coaching. Behalve dat het fascinerend is om deze imposante dieren om je heen te hebben, zijn het inspirerende leermeesters en bewustmakers die ons verrassend veel inzicht kunnen verschaffen. Wat paardencoaching net even anders maakt dan andere coachingsstijlen is de emotionele antenne die paarden hebben. Dankzij die emotionele antenne zijn paarden in staat ons gedrag en onze emoties te doorzien. En daar begint het… Tijdens de ontvangsten die ik faciliteer, word je ‘blootgesteld’ aan hun spiegelende kracht. Paarden weten direct of dat wat jij doet, ‘klopt’ met wat je voelt. Ze gaan daarin voorbij de woorden, het is de non verbale communicatie waar ze gevoelig voor zijn. De reactie die volgt op jouw gedrag en lichaamstaal in de bak, zal je ook de nodige opheldering geven over datgene waar jij in het dagelijks leven of in je werkende bestaan tegenaan loopt.

Voor een foto-impressie van sessies en trainingen, klik hier.

Voor wie?

Ik ben er voor mensen in privé-sfeer en voor zakelijk geïnteresseerden. De strekking is namelijk om-en-nabij hetzelfde. Wat mij betreft is er overlap tussen het runnen van een gezin en het aansturen van een afdeling of team. En voel jij je op het werk niet gehoord, dan is de kans groot dat dit in jouw privé situatie ook doorwerkt. Of begint, wie zal het zeggen. Ik start graag met het scherp stellen van de leervraag, de ontwikkelwens of het thema. Ik werk met jou alleen (individuele sessies, meestal in trajectvorm) of je sluit je aan bij een groep gelijkgestemden (1-malige workshops).

Daarnaast ontvang ik teams voor teamcoachings en teambuildings. Vanuit de gedachte: Individueel zijn we een druppel, samen zijn we de oceaan (citaat Ryunosuke Satoro) ontwikkelen we prachtig programma’s op maat.

Waar kijken we zoal naar?

We kijken naar de mate van jouw natuurlijk leiderschap, de manier waarop je communiceert en samenwerkt en het effect daarvan op anderen. En naar datgene wat daar soms nog ‘onder’ ligt of eerder niet gezien mocht worden. Paardencoaching gaat je hierbij helpen. Voor paarden blijft vrijwel niets verborgen.

Misschien herken je iets van jezelf in één van de voorbeeldsituaties hieronder. Staat jouw situatie er niet tussen, neem dan contact met me op om te kijken of ik toch wat voor je kan betekenen.

Voorbeeldsituaties

Op welk vlak wil jij steviger in je schoenen staan? Zo maar een greep:

Je bent benieuwd hoe je over komt op een ander en wat daar het effect van is.
Je wilt beter begrepen worden (al denk jij al volkomen duidelijk te zijn).
Je wilt je meer op je gemak voelen in een groep c.q. makkelijker contact maken.
Je wilt af van de 'automatische piloot' en ineffectieve patronen weerstaan.
Je wilt je grenzen (beter) aan leren geven.
Je bent graag jezelf, waar je ook bent, met wie je ook bent.
Je bent hersteld van een ziekte of burnout en wilt je leven weer oppakken.
Je komt graag meer tot je recht, je wilt je gezien en gehoord voelen.
Je wilt je kwaliteiten – of de talenten binnen je team – beter benutten.
Je hebt behoefte aan een status quo. Even stil staan en je ‘mind’ opmaken.
Je wilt werken aan je klantgerichtheid en/of aan die van je team.

Werkwijze

Maak hieronder een keuze:

Individuele coachings

Het is vaak zinvol om in te tekenen voor een coachingstraject. We praten hier over individuele coaching waarin jouw leervraag of ontwikkelwens centraal wordt gesteld, verdeeld over meerdere sessies (kort traject ca. 3 of standaard traject ca. 6) van steeds 1 tot 1,5 uur. Tussen de sessies houden we meestal 3 weken aan om het geleerde z’n werking te laten doen. In die periode wordt je gevraagd om een reflectieverslag te schrijven.

We starten ieder traject met een intakegesprek aan tafel, de paarden nog even buiten beschouwing latend. Daarna werken we voornamelijk in de bak, met één of meerdere paarden. Wat overigens niet inhoudt dat we nooit meer met elkaar aan tafel zitten. Wanneer we inschatten dat het in het belang is van jouw proces, neem ik de ruimte om de sessies met paarden 1 of enkele keren af te wisselen met een tafelgesprek. Bijvoorbeeld ter evaluatie of omdat we besluiten met vision boards aan de slag te gaan.

Aan het einde van het traject is het de bedoeling dat je (voorlopig) onafhankelijk van mij je zelfgestelde doelen weet te bereiken. Mocht je voor een uitdaging staan die om een stukje nazorg vraagt dan is het mogelijk om gedurende 2 of 3 maanden te klankborden middels e-coaching.

Voor wie daar behoefte aan heeft, is het ook mogelijk om  e-coaching in te zetten tijdenshet traject, bijvoorbeeld ter verdieping of intensivering van het proces of om subdoelen ‘onderweg’ te kunnen toetsen of op te reflecteren. Voor deze aanvullende e-coaching maken we aparte (prijs)afspraken. Hierover is ook een artikel geschreven. Wanneer dat je interesseert, klik dan hier.

Groepsontvangsten

Mocht je liever deelnemen aan een groepsontvangst, dan zijn er verschillende workshops waar je voor in kunt schrijven. In dat geval ben je dus niet alleen maar begeef je je in een groep gelijkgestemden. De ervaring leert dat het bijwonen van sessies van anderen soms ook iets in jou aanraakt. Klik hier om het actuele aanbod aan workshops te bekijken.

Tienercoachings

Ook voor tieners en jong volwassenen is een coachingstraject aan te bevelen. We praten hier over individuele ontvangsten, verdeeld over meerdere sessies (meestal 3 – 6) van steeds 1 tot 1,5 uur (afhankelijk van ontwikkelwens, leeftijd en spanningsboog). Lees verder op desbetreffende pagina of klik hier.

Teamtrainingen

Individueel zijn we een druppel, samen de oceaan – Ryunosuke Satoro

Paardencoaching wordt regelmatig ingezet als teamtraining of teambuildingsactiviteit. Veelal ter bevordering van de samenwerking en communicatie. Soms ligt de nadruk meer op plezier (personeelsuitje), andere keren heeft het een serieuzere ondertoon. Bijvoorbeeld als er een concreet thema is waar aan gewerkt moet worden (denk aan ‘klantgerichtheid’ t.b.v. een salesafdeling of ‘verbinding’ na reorganisatie of overname bijvoorbeeld) Maar ook wanneer het onderdeel met paarden deel uitmaakt van een grotere of meerdaagse training. Door het paard in te zetten, zal snel duidelijk worden wat ieders aandeel is in het geheel, wat de uitwerking daarvan is op de groep en waar kwaliteiten en mogelijke verbeterpunten liggen. Op basis van het aantal deelnemers, het doel, jullie verwachtingen en de gewenste faciliteiten, werk ik een passend voorstel uit. Meestal neemt een teamtraining een dagdeel of een dag aan tijd in beslag.

Bij grotere ontvangsten zet ik meerdere coaches/facilitators in. Behalve dat ik daarmee de kwaliteit kan blijven borgen, is het dan ineens ook mogelijk om, indien gewenst, een variatie in het programma aan te brengen. Zo kunnen we bijvoorbeeld besluiten om deze discipline met paarden te combineren met een andere. Omdat dit bijdraagt aan het thema of omdat de groepssamenstelling hierom vraagt. Denk aan een schrijf-, schilder-, kook-, fotografie of wandelsessies.

Voorbeeldsituaties:

Je wilt beter begrepen worden (al denk jij volkomen duidelijk te zijn).

Je bent hersteld van een ziekte of burnout, je wilt je leven weer oppakken.

Je wilt je kwaliteiten – of de talenten binnen je team – beter benutten.

Workshops:

Bekijk alle workshops van Boei 9 Coaching.

"Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken." - Confucius